Sezóna smiechu prinesie do Nitry ďalšie dve komédie

13.12.2012 Nitra

Nitra 12. decembra (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre dnes prvou čítacou skúškou začalo s prípravou inscenácie Skrotenie zlej ženy. Dielo Williama Shakespeara bude ďalšou komédiou tejto divadelnej sezóny, ktorá dostala názov Sezóna smiechu. Skrotenie zlej ženy patrí k divácky najobľúbenejším Shakespearovým komédiám.

"Hovorí o premenlivosti a zložitosti vzťahov medzi mužom a ženou, súboji pohlaví, manželských turbulenciách, krutosti našich vzťahov. Trefne sa vyjadruje k otázkam krízy ľudského správania, vzájomnej manipulácie a k rozdielnym predstavám ľudského napĺňania hodnoty zvanej láska," uviedol Dušan Nevín z propagačného oddelenia DAB.

Dej hry sa odohráva v Padove, kde žije bohatý kupec Baptista Minola, ktorý má dve krásne dcéry. Biancu a Katarínu. Bianca je poslušná a skromná. Katarína je večne odvrávajúca jazyčnica, ktorej sa každý muž obáva. O Katarínu nemá záujem žiadny nápadník až do chvíle, keď sa v meste objaví drzý veronský šľachtic Petruccio. Ten sa rozhodne, že si Katarínu vezme za ženu a urobí si z nej pokornú manželku.

"Shakespeare v tejto hre mieša rôznorodé prvky renesančnej romantickej komédie s intenzívnou energiou komédie dell'arte. Divák má možnosť na vlastnej koži zažiť bujaré divadlo výsmechu, ohňostroj slovných hračiek a elektrizujúce napätie fyzickej akcie," povedali o hre jej tvorcovia. Inscenáciu pod režijným vedením Svetozára Sprušanského uvedie DAB v premiére 15. februára vo Veľkej sále.

Plešatá speváčka v réžii Ľubomíra Vajdičku
Divadlo pokračuje aj v príprave komédie známeho dramatika Eugéna Ionesca s názvom Plešatá speváčka. "Autor hry sa radí k najvýznamnejším predstaviteľom absurdného divadla vôbec. Plešatá speváčka je jeho dramatickou prvotinou. Jej uvedenie v roku 1950 v Paríži znamenalo radikálny estetický i filozofický protest, vzburu proti divadlu zúženému iba na lacnú, bezduchú zábavu meštiackej spoločnosti," priblížil Nevín. Plešatá speváčka je podľa tvorcov hry prísľubom brilantného a netradičného humoru ťažiaceho z absurdnej banality fráz všedného dňa.

Na jej začiatku stála autorova inšpirácia obyčajnými jazykovými príručkami. "Ionesco sa kedysi učil po anglicky, a to sa prejavilo predovšetkým v učebnicových konverzačných schémach, paródiách fráz a klišé. Tie sú v hre vkladané do úst postavám manželov Martinovcov, ktorí prišli navštíviť manželov Smithovcov. Ionesco v Plešatej speváčke parodizuje jazyk, práve preto, že sa v ňom odzrkadľuje a odhaľuje všetka neschopnosť skutočnej vnútornej komunikácie medzi ľuďmi. Jazyk je zautomatizovaný a tým nefunkčný," povedali o inscenácii jej tvorcovia. Hru v réžii Ľubomíra Vajdičku uvedie DAB v premiére 1. februára v Štúdiu DAB.
 

Vyberte región